НАУКА

Знайомтеся, мавпа-сова: Єдиний у світі вид нічних мавп

Поширити:

Час від часу зоологи люблять поєднувати назви тварин – щось на кшталт риби-папуги або бабки. Цього разу вони зробили це не просто так. Зустрічайте мавпу-сову, також відому як нічна мавпа, єдиний у світі вид приматів, що веде нічний спосіб життя.

Хто такі совині мавпи і де вони живуть?

Совині мавпи – це група з 10 видів роду Aotus, розділених на дві групи. Раніше рід містив лише один вид з кількома підвидами, але з тих пір всі вони були підняті до рівня видів; однак, навколо таксономії залишаються певні суперечки. Ці дві групи – сірошиї, що мешкають на північ від річки Амазонки, і червоношиї, що живуть на південь від Амазонки, згідно з даними Національного центру досліджень приматів штату Вісконсін.

Усі види совиних мавп мешкають у Південній Америці, причому види мають різні ареали і іноді зустрічаються в дуже різних місцях проживання на деревах. Нічна мавпа азара (Aotus azarae) мешкає в регіоні Гран-Чако в Південній Америці, згідно з даними New England Primate Conservancy. Колумбійська нічна мавпа (Aotus lemurinus) відома під багатьма іншими загальними назвами і зустрічається в Колумбії, Еквадорі та Венесуелі.

Читайте також:  У глобальному потеплінні побачили несподівані плюси для зелених черепах

Совині мавпи важать приблизно 1 кілограм (2,2 фунта) і мають густе сіре хутро на більшій частині тіла з помаранчевим хутром на грудях і животі, залежно від виду. Особливістю цих совиних мавп є їхні надзвичайно великі очі, які розвинулися у відповідь на їхній нічний спосіб життя – це єдині мавпи Нового Світу, які активні вночі. Згідно з главою про нелюдських приматів у третьому виданні “Лабораторної медицини тварин”, очні кришталики більш сферичні, ніж у видів мавп, які активні вдень.

Більшість видів совиних мавп живуть парами або невеликими сімейними групами. “Самці і самки совиних мавп створюють пари, формуючи дуже емоційно сильні і міцні стосунки. Наші дослідження показують, що вони також генетично моногамні, вони розмножуються тільки один з одним”, – сказав біологічний антрополог, професор Едуардо Фернандес-Дуке в інтерв’ю для Yale News.

Згідно з дослідженням 2010 року, батьки совиних мавп беруть активну участь у вихованні потомства і активно захищають своїх самок від інших самців, які спаровуються з ними.

“Совині мавпи – одні з небагатьох ссавців, де ми не маємо жодних доказів невірності; немає жодної генетичної точки, яка б вказувала на те, що самці і самки в парних стосунках – які сплять разом, харчуються разом, пересуваються разом – не спаровуються виключно один з одним”, – продовжує Фернандес-Дуке.

Дані щодо деяких аспектів екології совиних мавп обмежені, але можна припустити, що самці і самки мають однаковий розмір і тривалість життя близько 20 років у неволі, а одна з спостережуваних особин у дикій природі мала 11 років.

Читайте також:  ЄКА припиняє співпрацю з Росією за місіями на Місяці

Що їдять совині мавпи?

Сірорука нічна мавпа (Aotus griseimembra) живе сімейними групами, які полюють вночі. Вони їдять фрукти, квіти, насіння і комах, іноді також поїдають пташині яйця і дрібних птахів, згідно з даними New England Primate Conservancy.

Примітка про біомедичні дослідження

Совині мавпи вивчалися як тварини-моделі для дослідження вакцин проти малярії, оскільки вони сприйнятливі до паразитів, що викликають цю хворобу у людей. Їх навіть використовували для досліджень, а потім повертали в дику природу. Іноді їхні гнізда знищуються в процесі відлову, що може завдати довгострокової шкоди популяції совиних мавп, пише МСОП.

“Після проведення дослідницьких процедур мавп відпускають назад у дику природу без подальшого спостереження, що, можливо, призводить до переміщення або гібридизації місцевих популяцій, а також до ризику передачі зоонозів”, – сказала Анжела Мальдонадо, приматолог і директор Fundación Entropika, в інтерв’ю для Forbes.

Окрім того, що вони є найкращими батьками у світі приматів, допомагають вченим боротися з хворобами і показують нам усім, як мають виглядати зразкові стосунки, вони ще й мають покликання, гідне їхнього імені.

Читайте також:  NASA зафіксували найпотужніший вибух Наднової в історії космосу

“Вони видають відносно гучні низькочастотні крики, які трохи нагадують ухання сови, звідси і назва, – розповідає Фернандес-Дуке. Це контрастує з колючою совою, чиї крики схожі на мавпячі.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0